1.

1.

szeptember 15, 2010

Magyarországon 2,6 millióan semmit nem tehetnek az egészségükért




A három éve működő Béres Egészség Hungarikum Alapítvány idén olyan elszánt fiatalokat keresett, akik szokatlanul aktívan próbálják megőrizni saját és az őket körülvevő kisebb-nagyobb közösségek egészségét.
    Az ifjúsági közösségeknek hirdettek ki egy pályázatot, melynek keretében a fiatalok saját prevenciós programjaikat mutathatták be. 150 pályázat érkezett, a legjobb három alkotás tulajdonosát június 22-én Béres Egészség Hungarikum Díjjal jutalmazták.
    A kitüntetetteket az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Cserkészszövetség ajánlotta, illetve egyikőjüket a Blikk Nők „Ifjú egészségőröket keresünk" pályázatán javasoltak közül választotta ki az alapítvány kuratóriuma.
    A díjazottak: Bodor Klára Sarolta, 29 éves egészségfejlesztő, a Szécsény kistérségi egészségkoalíció mozgatórugója. Több mint húsz iskola diákjainak tartott előadásokat az egészséges táplálkozásról, valamint a dohányzás káros hatásairól.
    Galambos Brigitta 19 éves tanuló, aki a Waldorf-iskola végzős diákjaként az egészséges életmód összetevőire hívja fel kortársai figyelmét, ezen kívül saját kutatásokat is végez. Mottója: „Akár 10 éves vagy és 80 év áll előtted, akár 80 éves vagy és 10 év vár még rád: gondolj arra, adott esetben mi lenne a fontosabb számodra! A mögötted álló 80 év, amin már nem változtathatsz, vagy az előtted álló pár év, amelynek a minőségét te teremtheted meg?"
    Horváth Anna 22 éves, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója. Aktív tagja a pomázi 937. számú Szent Tarzicius Cserkészcsapatnak. Teljesítménytúrákat és nyári táborokat szervez a Pilisbe és a Visegrádi hegységbe, s igyekszik felhívni a fiatalok figyelmét a mozgás fontosságára.
    A kitüntetés egyfajta erkölcsi elismerést is takar. Célja, hogy az ifjúságot további munkákra ösztönözze. A Béres Egészség Hungarikum Program hangsúlyozza a közösség alapú egészség fejlesztést, s már 12 támogatott településsel rendelkezik.
    Különböző felméréseket végeznek a lakosság körében, melyekből kiderült, hogy 2,6 millió ember semmit sem tud tenni egészsége megőrzésének érdekében. Ez a szám igen nagynak tűnik, de ha jobban belegondolunk, nem meglepő.
    Sajnos kénytelenek vagyunk előtérbe helyezni a munkát, a számlák befizetését és csak ezek után gondolkozhatunk azon, hogy milyen étel kerüljön az asztalra, ami egészségesnek mondható, de nem drága. A kutatások szerint az egészség a társadalmi egyenlőtlenségtől is függ.
    Reményre ad okot, hogy élnek Magyarországon olyan fiatalok, akik küldetésüknek tekintik az egészséges életmód hirdetését, és mindent megtesznek azért, hogy üzeneteik minél több emberhez eljussanak.
    Dr. Béres József így összegezte a Béres Egészség Hungarikum Díj lényegét: „Az emberi boldogságot mindannyian ugyanúgy írjuk le: szeretteink körében, egészségben eltöltött időre gondolunk. Úgy vélem, hogy itt mindannyian ezért küzdünk. Meg kell tanulnunk és meg kell tanítanunk a környezetünket is egészségben, boldogan élni."

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése